Zdravstvene koristi joge

Joga je odličan način da radite na svojoj fleksibilnosti i snazi. Svako može početi sa ovim oblikom vježbanja. Neki tipovi joge se fokusiraju na opuštanje, kod ostalih se moramo kretati.

Poze joge se prilagođavaju istezanju mišića. Mogu nam pomoći kod boljih pokreta i manjeg osjećaja umora. Na bilo kojem nivou joge možete primjetiti rezultate i koristi ubrzo nakon početka. U jednoj studiji, osobe su poboljšale svoju fleksibilnost za 35 posto nakon samo 8 sedmica joge.

Neki stilovi joge su veoma fizički. Kada se rade ispravno, sve poze grade snagu kičme u mišićima. Mnoge od njih, kao što su pseća poza, plank poza jača snagu gornjeg dijela tijela. Poze u kojima stojimo, posebno ako ih držimo duži vremenski period, jačaju snagu u kvadricepsu, stomačnim mišićima i zadnjoj loži. Kada imamo više snage i fleksibilnosti, držanje se poboljšava.

Većina poza gdje stojimo ili sjedimo razvije snagu u trbušnim mišićima, s obzirom da nam trebaju ti mišići za podršku i održavanje svake poze. Sa jačim trbušnim mišićima, bolje ćemo sjediti i stajati.

Joga obično uključuje obraćanje pažnje na disanje, koje pomaže pri opuštanju. Možemo se osjećati opušteniji nakon joge. Neki stilovi koriste određene tehnike meditacije koje pomažu kod smirivanja uma. Fokusiranje na disanje tokom joge može olakšati nelagode.

Joga je dugo poznata po svojstvima smanjenja krvnog pritiska i srčanog ritma. Niži srčani ritam dokazano koristi osobama sa visokim krvnim pritiskom i srčanim bolestima, posebno onima koji su doživjeli moždani ili srčani.

Facebook komentari