Zdravstvene koristi suplementacije kolagenom

Suplement kolagena može pružiti niz zdravstvenih koristi.

1. Može poboljšati zdravlje kože

Kolagen je glavna komponenta vaše kože. Ima ulogu u jačanju kože, kao i u održavanju elastičnosti i hidrataciji. Kako starite, vaše tijelo proizvodi manje kolagena, što dovodi do suhe kože i stvaranja bora. Međutim, nekoliko studija pokazalo je da kolagenski peptidi ili suplementi koji sadrže kolagen mogu pomoći u usporavanju starenja vaše kože smanjenjem bora i suhoće.

Suplementi mogu djelovati tako što stimulišu vaše tijelo da samostalno proizvodi kolagen. Dodatno, suplementi kolagena mogu potaknuti proizvodnju drugih proteina koji pomažu u strukturiranju vaše kože, uključujući elastin i fibrilin. 

2. Može ublažiti bolove u zglobovima

Kolagen pomaže u održavanju integriteta vaše hrskavice, tkiva nalik gumi koje štiti vaše zglobove. Kako se količina kolagena u vašem tijelu s godinama smanjuje, povećava se rizik od degenerativnih poremećaja zglobova kao što je osteoartritis. Neke studije sugerišu da dodaci kolagena mogu pomoći u poboljšanju simptoma osteoartritisa i smanjenju bolova u zglobovima.

3. Može spriječiti gubitak koštane mase

Vaše kosti su djemično napravljene i od kolagena, što im daje strukturu i snagu. Kao što se nivo kolagena u tijelu smanjuje s godinama, tako propada i koštana masa. To može dovesti do stanja kao što je osteoporoza koju karakteriše niska gustina kostiju i veći rizik od preloma kostiju.

Studije primjećuju da suplementi kolagena mogu pomoći u inhibiranju razgradnje kostiju što vodi do osteoporoze. U 12-mjesečnoj studiji, žene u postmenopauzi svakodnevno su uzimale ili dodatak kalcija i vitamina D sa kolagenom ili dodatak kalcija i vitamina D bez kolagena. Na kraju studije, žene koje su uzimale kalcijum, vitamin D i suplement kolagena imale su značajno niže nivoe proteina u krvi koji pospešuju razgradnju kostiju od onih koje su uzimale samo kalcijum i vitamin D. 

4. Može povećati mišićnu masu

Kao najzastupljeniji protein u tijelu, kolagen je važna komponenta skeletnih mišića. Studije sugerišu da suplementi kolagena pomažu u povećanju mišićne mase kod ljudi sa sarkopenijom – smanjenjem mišićne mase koji se događa s godinama.

U 12-nedeljnoj studiji, 27 starijih muškaraca sa ovim stanjem uzimalo je 15 g kolagena dok su učestvovali u programu vežbanja. U poređenju s muškarcima koji su vježbali, ali nisu uzimali kolagen, dobili su znatno više mišićne mase i snage. Istraživači su sugerisali da dodatni kolagen može potaknuti sintezu mišićnih proteina kao što je kreatin, kao i stimulisati rast mišića nakon vježbanja. Potrebno je više istraživanja kako bi se istražio potencijal kolagena za povećanje mišićne mase.

5. Može poboljšati zdravlje srca

Kolagen održava strukturu vaših arterija, krvnih sudova koji prenose krv od srca do ostatka tijela. Bez dovoljno kolagena, arterije mogu postati manje fleksibilne i elastične. To može dovesti do ateroskleroze, bolesti koju karakteriše sužavanje arterija. Ovo stanje može dovesti do srčanog i moždanog udara.

U šestomjesečnom istraživanju, 31 zdrava odrasla osoba uzimala je 16 g kolagena dnevno. Kod njih je izmjereno značajno smanjenje rigidnosti arterija, od početka studije do njenog kraja.

Pored toga, nivoi HDL (dobrog) holesterola su porasli, u prosjeku za oko 6 posto. Ipak, potrebno je više studija o dodacima kolagena i zdravlju srca.

Facebook komentari