Zdravstvene koristi začinske paprike

Začinska paprika je mljeveni začin od sušenih sorti paprike. Može biti slatkog i ljutog okusa, a neke vrste imaju dimljenu aromu. Boja paprike također može varirati od žuto-narandžaste do tamnocrvene. Paprika se koristi u raznim kuhinjama širom svijeta.

Paprika sadrži kapsaicin, spoj za koji se pokazalo da nudi širok spektar zdravstvenih koristi. Naprimjer, ima antioksidativna svojstva, može pomoći u smanjenju rizika od raka i srčanih bolesti, poboljšati imunitet, ublažiti nadutost i plinove.

Osim toga, paprika može pružiti i druge zdravstvene koristi kao što su:

Ublažavanje bolova

Pokazalo se da kapsaicin ima analgetsko djelovanje i koristi se u terapiji za ublažavanje bolova. Neki lokalni preparati protiv bolova uključuju kapsaicin kao jedan od sastojaka.

Zdrava težina

Kapsaicin može djelovati protiv gojaznosti i smanjiti apetit. Istraživanja su pokazala da potiče metabolizam masti, posebno oksidaciju trbušne masti. Kada se uključi u prehranu, kapsaicin može umanjiti apetit i unos kalorija. Drugi spojevi u paprici, koji se nazivaju ksantofili, također pokazuju sposobnost redukcije trbušne masti i indeksa tjelesne mase.

UV zaštita

Uključivanje paprike u vašu prehranu može pomoći u zaštiti vaše kože od štetnog djelovanja sunca. 

Prevencija raka

Nekoliko studija ukazuje na antikancerogene efekte kapsaicina. Uključivanje paprike u vašu prehranu može pružiti zaštitu od širokog spektra karcinoma.

Prehrana

Paprika je bogata kalcijem, kalijem i fosforom, koji su važni za izgradnju jakih zuba, kostiju i mišića. Paprika je također dobar izvor folata, vitamina A, kolina, niacina, vitamina B6, vitamina E i vitamina K.

Facebook komentari