ŽELITE PLIVATI – EVO KOLIKO JE POTREBNO ZA OPTIMALNE REZULTATE

Plivanje je jedna od najzdravijih tjelesnih aktivnosti i ima blagotvorno dejstvo na cijeli organizam. Iako se vezuje za ljetni period, preporučeno je plivati i tokom zimskog perioda. No, koliko plivanja je dovoljno?

Stručnjaci tvrde da je za optimalne rezultate dovoljno svakodnevno plivanje po pola sata. Ukoliko to nije moguće, onda pokušajte plivati tri puta sedmično, također po pola sata. Ako ne možete isplivati 30 minuta odjednom, plivajte u kraćim intervalima uz postepeno produžavanje. Možete praviti kraće pauze kako biste se odmorili.

Stil kojim ćete plivati prilagodite svojoj kondiciji i mogućnostima i neka vas on dovede do cilja koji želite postići. Ne zaboravite da se plivanjem opuštamo, rekreiramo, oblikujemo tijelo i mišiće, ostajemo u kondiciji i pokretni smo.

Stručnjaci preporučuju, ukoliko ne postoje zdravstvene prepreke, da kombiniramo sve stilove za najbolji učinak. Ukoliko želite razviti ramena, leđa i noge, plivajte tehnikom leptir. Ukoliko želite intenzivniji aerobni trening plivajte brže, a ukoliko želite razviti ili održavati veću snagu ramena i nogu, onda plivajte prsno, bez obzira što se radi o nešto sporijoj tehnici.
Koji god stil izaberete, neka to bude po preporučenom vremenu trajanja treniga.

Facebook komentari