Željezo je jako bitno za naš organizam, evo kako ga unositi

Autor: Mr.ph. Kadra Gačić

Osjećaj umora, slabost, nedostatak energije, smanjena koncentracija, promjene kvalitete kože, noktiju i kose često počinjemo osjećati dolaskom lijepih sunčanih dana i najčešće je povezan s nedostatkom hranjivih tvari kao posljedice zimske prehrane. Navedeni simptomi su obično povezani sa nedostatkom željeza u organizmu. Nedostatak željeza smatra se najčešćim nedostatkom mikronutrijenata. 

Željezo važno za sve organe

Gotovo dvije trećine željeza u tijelu nalazi se u obliku hemoglobina, proteina crvenih krvnih stanica koji ima ulogu u prijenosu kisika kroz čitav organizam. Ako su zalihe hemoglobina u tijelu male, razvit će se stanje poznato kao anemija, a naša tkiva i mišići neće biti dovoljno opskrbljeni kisikom i neće moći pravilno funkcionirati. Balans između unosa željeza u organizam i potrebe našeg organizma za željezom je važan u održavanju zdravlja. Željezo je potrebno za pravilan rad svih organa, ali pogotovo za njihov razvoj.  Određene dobne skupine, kao što su dojenčad, mala djeca, adolescenti, žene reproduktivne dobi i starije osobe zahtijevaju posebnu pažnju kada je u pitanju unos željeza. U riziku također mogu biti i trudnice, vegetarijanci, darivaoci krvi i osobe koje su bile podvrgnute operativnom zahvatu. Bebi je potrebno željezo od majke za razvoj, ali i za pohranjivanje u organizmu, što će se iskoristiti za rast nakon rođenja.

U prvom trimestru, žene čuvaju nešto krvi, jer menstruacije prestaju, ali tokom drugog i trećeg trimestra povećavaju se potrebe za željezom. Jako je čest nedostatak željeza nakon porođaja. Više od četvrtine žena koje ne uzimaju suplemente željeza imaju nedostatak željeza jednu sedmicu nakon normalnog porođaja.

Na koji način možemo prevenirati anemiju ?

Prehrana kod anemije ima važnu ulogu.  Najboljim izvorom željeza smatraju se  crveno meso, jetrice, jaja, riba, mahunarke i zeleno lisnato povrće (špinat, kelj, brokula, kupus, blitva…). Orašasti plodovi i sjemenke sadrže također određene količine željeza. 

Osim pravilnim odabirom namirnica bogatih željezom, problem nedostatka željeza u organizmu možemo riješiti uzimanjem željeza u obliku dodataka prehrani.

Na tržištu danas postoje preparati koji sadrže željezo u visokim dozama koje prelaze gornju podnošljivu granicu unosa za odrasle od 45 mg/dan. Takvo željezo dolazi u tzv. ne-hem obliku i vrlo često dovodi do neželjenih efekata: neprijatan, metalni okus u ustima, tamnjenje zuba, žgaravica, mučnina, proljev, povraćanje, opstipacija i samim tim odustajanja pacijenata od uzimanja takvih proizvoda. Postoje niskodozirani preparati željeza nove generacije koji u svojoj formulaciji, osim ne – hem željeza, sadrže i hem oblik željeza (koji se dobro apsorbira). Idealan dodatak prehrani sa željezom svakako bi trebao sadržavati oblik željeza koji se dobro apsorbira i koji se dobro podnosi.   

Moderne forme suplemenata

Suplementi željeza i OTC proizvodi na bazi željeza se koriste za prevenciju nedostatka željeza, za održavanje normalnog nivoa željeza u organizmu i za suplementaciju i nadoknadu blagog nedostatka željeza u organizmu. Obično se preferiraju oralne forme željeza (zbog njihove efikasnosti, dostupnosti, jednostavnosti primjene, relativno niske cijene i sigurnosti), ali nepodnošenje oralno primijenjenog željeza je prilično često. Novo rješenje, kada su u pitanju dodaci prehrani na tržištu, su oblici koji su savremeniji i sadrže optimalne, dnevne doze željeza, gdje su molekule željeza obavijene prirodnom, alginatnom ovojnicom, kako bi se izbjegle neželjene reakcije. Mikroinkapsulirano željezo je specijalna forma željeza s visokim procentom apsorpcije, a  koje ne iritira želudac, ne izaziva metalan ukus u ustima i osigurava bolju toleranciju probavnog trakta. Pogodno je za upotrebu i kod ljudi sa dijabetesom ili intolerancijom na gluten.

FeRAL DAILY® bočice su proizvod na bazi željeza. Koriste se u prevenciji nedostatka željeza kod odraslih a naročito žena sa obilnim menstruacijama, trudnica i dojilja, zbog jedinstvene formulacije koja omogućava bolju efikasnost i bolju podnošljivost

Postoji i oblik za djecu u obliku FeRAL KID® bočica. Koristi se u prevenciji nedostatka željeza kod djece i adolescenata, pogotovo u periodu ubrzanog rasta i kod djece koja se bave sportom.

FeRAL DAILY® i FeRAL KID® kombinuju i ujedinjuju niz prednosti:  stabilnost, bioraspoloživost i podnošljivost:

– bolja bioraspoloživost dovodi do veće efikasnosti:bolja podnošljivost, pogotovo kod djece (bez metalnog okusa, bez neželjenih gastrointestinalnih efekata) zbog nove formulacije – mikroinkapsulacije

– prijatan okus karamele

– unos željeza u skladu sa preporučenim dnevnim dozama (100% dnevne doze)

– jednostavna upotreba, jednodozne bočice

FeRAL DAILY® bočica od 8 ml sadrži: 14 mg željeza (željezo saharat), 100% preporučene dnevne doze

FeRAL KID® bočica od 8 ml sadrži: 10 mg željeza (željezo saharat), 71% preporučene dnevne doze

Facebook komentari