Značaj aminokiselina

Aminokiseline su sastojci koji kombinuju oblike proteina. Prirodno pronađene u tijelu, obično ih zovemo „blokovima života“. Potrebne su za proizvodnju enzima, kao i hormona i neurotransmitera. Također su uključene u brojne metaboličke puteve unutar ćelija u tijelu. Možemo da ih unesemo kroz hranu.

Nakon što tijelo probavi i razloži protein, aminokiseline se ostavljaju u tijelu da rade slijedeće :

– Razlažu hranu

– Rastu i popravljaju tkivo tijela

– Daju izvor energije

– Rade određene funkcije tijela.

Oblici aminokiselina

Dijele se na tri različite grupe.

Neesencijalne aminokiseline – Ove kiseline proizvodi tijelo prirodno i nemaju veze sa hranom koju unosimo ( alanin, asparagin, aspartična kiselina, glutamična kiselina).

Esencijalne aminokiseline – Ove kiseline dolaze iz hrane koju unosimo, i tijelo ih ne proizvodi ( histidin, izoleucin, leucin, lisin, metionin, fenilalanin, treonin, triftofan i valin). Ako ne jedete hranu koja sadrži esencijalne aminokiseline, tijelo ih neće imati. Nije potrebno da ih unosite tokom svakog jela. Hrana životinjskog porijekla koja sadrži aminokiseline uključuje mlijeko, meso, ribu i jaja. Hrana na bazi biljaka kao što je soja, grah, orasi i žitarice sadrži esencijalne aminokiseline.

Uvjetne aminokiseline – One obično nisu bitne za svakodnevni život, ali su važne kada dođe do povrede, bolesti ili stresa (arginin, cistein, glutamin, tirozin, glicin, ornitin, prolin i serin). Kada smo povrijeđeni, tijelo nije u mogućnosti da proizvodi dovoljno uvjetnih amino kiseline, te biste trebali kroz hranu nadoknaditi dio amino kiselina koje su potrebne za održavanje.

Kada tijelo sadrži previše aminokiselina, može imati nuspojave, kao što su :

– Nadimanje

– Bol u stomaku

– Dijareja

– Nagomilavanje urinarne kiseline u tijelu što vodi ka upali zglobova

– Nezdravi pad krvnog pritiska

– Promjene u načinu ishrane

– Potreba bubrega da rade jače da bi održali ravnotežu.

Facebook komentari