Značaj elektrolita u tijelu

Elektroliti su minerali kao što je natrij, hlor, magnezij, kalcij i kalij. Koncentracija ovih elektrolita omogućava normalnu funkciju u ćelijama tijela. Drže tijelo hidriranim, posebno ako smo aktivni. Ako nemamo normalne količine elektrolita, možemo osjećati neke simptome u vidu slabosti, grčenja mišića, mučnine, zbunjenosti, glavobolja, i u ozbiljnijim slučajevima, napada ili kome.

Veoma je jednostavno održavati elektrolite balansiranim. Ako imate redovnu, zdravu ishranu, unosite elektrolite kroz nju. Vjerovatno već znate da su banane i avokado puni kalija, kalcij dobijamo iz mliječnih proizvoda, sjemenki i lososa. Magnezij se može pronaći u tamnoj čokoladi, avokadu, orasima i mahunarkama. Natrij i hlor prave sastojak poznat kao so, tako da se nalazi u svemu šta konzumiramo.

Stoga, većinu vremena ne morate piti tone elektrolita, jedino ako se bavite sportom, pa kao dodatak morate unositi kroz druga energetska pića. Za normalan način života, pića koja sadrže dodatne elektrolite trebate piti jedino ako radite neku fizičku aktivnost duže od sat vremena. Sve ostalo je bespotrebno, s obzirom da unosite elektrolite kroz ishranu. Svaki put kada se znojite , veliku količinu elektrolita izbacujete kroz znoj. Većinom izlaze natrij i hlor kroz znoj. To se očituje kroz fleke koje se pojavljuju nakon znojenja. Koncentracije natrija u znoju variraju od osobe do osobe.

Osobe koje izbacuju puno natrija i hlora kroz znoj bi trebale da piju pića sa dodatnim elektrolitima da bi nadomjestile nedostatak. Možemo izgubiti elektrolite kroz pražnjenje crijeva, tako da, ako imate dijareju, veoma je bitno zamijeniti nedostatak.

Dodatni elektroliti mogu pomoći i kod mamurluka, ali ne očekujte magične rezultate. Dehidracija koja se dešava kada pijete alkohol iscrpi elektrolite, tako da ubacivanje elektrolita u organizam može pomoći pri olakšanju nakon izlaska navečer.

Problem može nastati ako unosite previše elektrolita u svoj organizam. Prevelika konzumacija kalija vodi ka hiperkalemiji, koja ima simptome mučnine, neravnomjernog ritma, srčane aritmije, i utječe na funkciju jetre. Previše natrija u organizmu može voditi ka hipernatremiji (povraćanje, dijareja i vrtoglavica). Elektroliti jesu veoma bitni za organizam, ali samo ako se konzumiraju u normalnim količinama.

Facebook komentari