Značaj primjene vitamina B12

Autor: Mr. sci. dr Ana Vidačak, specijalista fizijatrije

Vitamin B12, također poznat i kao kobalamin, ubraja se u skupinu hidrosolubilnih vitamina (topivi u vodi). U ljudskom tijelu je pohranjen u jetri, gdje zalihe vitamina B12 mogu trajati i do tri godine, što je razlog postepene pojave simptoma vezanih uz eventualni nedostatak ovog vitamina. Odgovoran je za nekoliko metaboličkih funkcija, ali njegova najvažnija uloga je uloga koenzima potrebnog za redukciju ribonukleotida u dezoksiribonukleotide, što je neophodno u replikaciji gena.

Transport, skladištenje i izlučivanje vitamina B12

Vitamin B12 se nalazi u brojim oblicima: cijano, metil, deoksiadenozil i hidroksikobalamin. Cijano oblik, koji je najčešće prisutan u suplementima, nalazi se u tragovima u hrani. Ostali oblici kobalamina mogu se pretvoriti u metil ili 5-deoksiadenozil oblike koji su potrebni kao kofaktori za rad nekoliko enzima neophodnih za sintezu spojeva purina i pirimidina. Nedostatak vitamina B12 i prekid ove reakcije dovodi do razvoja tzv. megaloblastične anemije. (Megaloblastična anemija, također, može biti uzrokovana i nedostatkom folata ili vitamina B9, neovisno o vitaminu B12). U serumu je vitamin B12 vezan za proteine poznate kao transkobalamini (TC).
Referentna vrijednost vitamina B12 u serumu iznosi od 145 do 637 pmol/L (kod muškaraca i žena). Naučnici sugeriraju da bi se trebali liječiti svi pacijenti čija je vrijednost vitamina B12 niža od 450 pg /mL, ali i oni kod kojih je vrijednost B12 oko 450 pg/mL ili više, a koji imaju i povišen homocistein i/ili metilmalonsku kiselinu.

U želucu oslobođeni kobalamin se veže na R protein i prelazi u dvanaesnik, nakon čega se R protein uklanja i slobodni kobalamin veže na tzv. unutrašnji ili intrinzični faktor (IF). Kompleks IF sa kobalaminom apsorbira se dalje u tankom crijevu uz pomoć kalcija. Ovaj vitamin u količini dva do pet miligrama skladišti se u organizmu, od čega oko 75 posto u jetri, dok su manje količine vitamina B12 nađene u mišićima, kostima, bubrezima, srcu, mozgu i slezeni. Svakodnevno se putem žuči izlučuje u tanko crijevo i reapsorbira kružeći putem tzv. enterohepatične cirkulacije. Iz tijela se izlučuje primarno putem stolice, a manje urinom.

U rizičnu skupinu sklonu razvoju manjka vitamina B12 ubrajaju se osobe starije od 65 godina, osobe koje se liječe od dijabetesa (uz primjenu metformina), osobe koje uzimaju druge lijekove (inhibitori protonske pumpe, antacidi), vegetarijanci i vegani, alkoholičari i pušači cigareta (aktivni i pasivni).

Izvori vitamina B12 i preporučeni dnevni unos

Vitamin B12 koncentriran je u životinjskim tkivima i nalazi se samo u hrani životinjskog porijekla. Hrana koja je bogata vitaminom B12 (μg / 100g) uključuje: jetru (2658), govedinu i janjetinu (1-3), piletinu (≤ 1), jaja (1-2,5) i mliječnu hranu (0,3-2,4). Ne postoje prirodni bioaktivni oblici vitamina B12 iz biljnih izvora. Bioraspoloživost vitamina B12 ovisi o gastrointestinalnoj apsorpcijskoj sposobnosti pojedinca. Kao što je prethodno rečeno, apsorpcija vitamina B12 je složena i sa starenjem podliježe nepovoljnim promjenama. Kod zdravih ljudi apsorpcija vitamina B12 iz hrane varira ovisno o količini i vrsti konzumiranih proteina. Preporučeni dnevni unos (RDI – muškarci tri μg/d, žene tri μg/d, trudnice i dojilje četiri μg/d) pomaže u prevenciji megaloblastične anemije i održavanju odgovarajuće koncentracije vitamina B12 u serumu. Američki institut za medicinu preporučio je osobama starijim od 51 godine da pojačano konzumiraju hranu bogatu vitaminom B12 ili koriste dodatke prehrani.

Uzroci nedostatka vitamina B12 i rizici od razvoja bolesti

Nedostatak vitamina B12 je uglavnom uzrokovan poremećajima apsorpcije iz crijeva (malapsorpcijom), iako uzrokom mogu biti i neadekvatna prehrana starijih osoba i vegetarijanaca, nedovoljna proizvodnja unutrašnjeg faktora, atrofični gastritis, bolesti tankog crijeva, prekomjerni rast bakterija, interakcije lijekova… Smatra se da neki lijekovi kao što su IPP, metformin, neki lijekovi za epilepsiju, kolhicin…, ometaju apsorpciju ili metabolizam vitamina B12. Bolesnici kod kojih postoji nedostatak vitamina B12 mogu biti asimptomatični, s blažom ili težom kliničkom slikom.

Vitamin B12 pomaže u opskrbi tijela energijom i nužan je za metabolizam jer sudjeluje u procesu pretvorbe ugljikohidrata iz hrane u glukozu koju tijelo koristi kao izvor energije. To je ujedno i razlog zašto se osobe koje imaju manjak tog vitamina često osjećaju umorno i imaju vrtoglavicu.
Važan je u izgradnji i obnovi mijelinske ovojnice perifernih nerava. Neurološki simptomi vezani za nedostatak vitamina B12 pojavljuju se kod 75 do 90 posto osoba. Poremećaj sinteze metionina koji rezultira smanjenim količinama S-adenozilmetionina uzrokuje demijelinizaciju (oštećenje ovojnice nerava). Također, nedostatak vitamina B12 rezultira povećanim količinama metilmalonske kiseline u organizmu čija ugradnja u mijelin dovodi do destabilizacije mijelina i posljedične demijelinizacije.

Degeneracija mijelinske ovojnice nerava za posljedicu ima smanjenje osjeta vibracije i položaja ekstremiteta (nesigurnost u hodu, blaga nesvjestica/vrtoglavica), osjećaj trnjenja u ekstremitetima (polineuropatija), otežan hod, pogoršanje koordinacije ruku i nogu, mononeuropatija (sa smetnjama vida i mirisa), autonomna neuropatija (impotencija, inkontinencija – nemogućnost zadržavanja stolice i urina).
Vitamin B12 je bitan u izgradnji eritrocita – sudjeluje u sazrijevanju eritrocita u završnoj fazi.

Uslijed manjka vitamina B12 dolazi do nastanka perniciozne anemije. Ova vrsta anemije se uglavnom razvija postepeno te se mogu pojaviti različiti probavni simptomi, uključujući anoreksiju, zatvor i bol u trbuhu neodređene lokalizacije. Javlja se i upala sluznice jezika (glositis), koja se ponekad opisuje kao pečenje jezika.

Vitamin B12 je jedan je ključnih elemenata za lijep izgled kože, rast i zdrav izgled kose i noktiju. Manjak vitamina B12 može izazvati ekcem, pojačanu pigmentaciju kože i suhu kožu, prorjeđenje vlasišta, slabe, krhke i lomljive nokte.

Pouzdane naučne studije nisu utvrdile utjecaj suplementacije vitamina B12 na kognitivnu sposobnost kod starijih osoba, ali su potvrdile kako niže koncentracije vitamina B12 mogu uzrokovati poremećaje vida (razvoj makularne degeneracije) kod osoba starije životne dobi.

Načini primjene i liječenje

Osim što se razlikuju po formulaciji, preparati na bazi vitamina B12 se međusobno razlikuju i po hemijskom obliku. Oblici koji se najčešće upotrebljavaju su: metilkobalamin, cijanokobalamin, hidroksikobalamin. Nedostatak vitamina B12 je najbolje liječiti i prevenirati dodatnim unosom optimalne formulacije vitamina B12 – metilkobalamina (npr. MECOBALAMIN).

U odnosu na druge forme vitamina B12 (poput cijanokobalamina), metilkobalamin je jedina biološki aktivna forma i nalazimo je u sastavu farmaceutskog preparata MECOBALAMIN-a koji se apsorbira potpunije, brže i zadržava se duže u organizmu u odnosu na druge oblike kobalamina.

Većina bolesnika koji imaju snižen nivo vitamina B12 imaju snižen ili im potpuno nedostaje unutrašnji faktor. S obzirom na nedostatak unutrašnjeg faktora, bolesnici nisu u mogućnosti apsorbirati vitamin B12 iz hrane, kao ni onaj unesen u obliku tablete, kapsule ili bilo kojeg drugog oblika koji bi se trebao apsorbirati u tankom crijevu.

Aplikacija intramuskularne injekcije hidroksikobalamina obično zahtijeva provođenje u bolnicama, nije ugodna za bolesnika i stvara dodatne troškove. Kod ovih bolesnika, osim intramuskularne formulacije, jedina formulacija koja će postići potpunu efikasnost je sublingvalna formulacija. Sublingvalna primjena vitamina B12 ne zahtijeva prisustvo unutrašnjeg faktora, već se sva unesena količina apsorbira direktno, pasivnom difuzijom već u u usnoj šupljini.

Razlika između sublingvalne i formulacije za intramuskularnu primjenu je: bezbolna primjena, neovisna o pomoći stručne osobe, bolja bioraspoloživost, jeftinija terapija uz jednaku učinkovitost. Sublingvalna formulacija metilkobalamina (MECOBALAMIN) je terapija izbora za liječenje i prevenciju nedostatka vitamina B12, omogućava učinkovito otklanjanje simptoma, uz dobru podnošljivost, jednostavnu primjenu, a prilagođena je svim korisnicima.

Facebook komentari