Značaj unosa vitamina D u tmurnim mjesecima tokom jeseni i zime

Autor: Mr. ph. Brankica Lazić, ZU Apoteka Rosić

Značaj vitamina za naš organizam je već dobro poznat i objašnjen. Svi vitamini se mogu podijeliti u dvije velike grupe:

  1. hidrosolubilni (rastvorivi u vodi) – vitamin C i vitamini grupe B
  2. liposolubilni (rastvorivi u mastima) – vitamini A, D, E i K

Vitamin D je više od vitamina. Smatra se hormonom i esencijalan je za mnoge tjelesne funkcije. Zbog svog širokog spektra djelovanja, šireg nego kod ostalih vitamina, očekuje se porast njegove  primjene u svrhu prevencije i liječenja raznih oboljenja. Vitamin D je važan za iskorištavanje kalcija i fosfata iz hrane, koji su neophodni za pravilan razvoj i održavanje jačine kostiju. Značajan je za rad probavnog sistema, mozga, mišića, za pravilno funkcioniranje imunog sistema, a mnoge studije su pokazale ulogu u prevenciji kancera dojke, kolona i rektuma. Sve je više podataka o benefitima kod autoimunih bolesti, posebno kod  multiple skleroze. Novije informacije govore o povoljnim učincima kod kožnog oboljenja – psorijaze. Znajući sve ovo, jasno je da manjak vitamina D može dovesti do ozbiljnih posljedica po naše zdravlje, poput učestalijih infekcija, naročito respiratornih, do slabosti kostiju, bolova u mišićima i zamaranja, vrtoglavice, nastanka hroničnih bolesti srca i krvnih sudova, depresije, nesanice, dijabetesa, karcinoma itd. Stoga je izuzetno važno raditi na optimizaciji statusa vitamina D u organizmu u granicama koje su bitne za očuvanje zdravlja i sprečavanje nastanka bolesti.  Naš organizam može sam stvarati vitamin D i najveće potrebe za njim se upravo tako i zadovoljavaju. Oko 80 posto dnevnih potreba za vitaminom D se zadovoljava sintezom ovog vitamina u koži pod utjecajem sunčevih UV zraka. Potrebno je 20-ak minuta izloženosti suncu da se ta količina proizvede. Ostatak unosimo putem hrane ili dodataka prehrani. 

Šta raditi u jesen i zimu

Nameće se pitanje šta se dešava tokom tmurnih mjeseci jeseni i zime. Jesen i zima su period godine kada je sunčevih zraka znatno manje i kada, sasvim izvjesno, raste rizik od nedovoljnog stvaranja vitamina D u tijelu. Tome pridonosi zagađenje zraka kojem smo sve više izloženi (zagađenje zraka dodatno smanjuje prolaz sunčevih zraka do zemljine površine) pa onda možemo s pravom reći da je naše zdravlje vrlo ugroženo te da je rizik od bolesti veći tokom tmurnog perioda koji nam slijedi. Nijedna kategorija stanovništva nije pošteđena, ali starije osobe, trudnice i djeca su najosjetljivije skupine. Smatra se da skoro 50 posto stanovništva širom svijeta pati od manjka vitamina D.

Možemo li nešto učiniti da spriječimo manjak vitamina D u zimskim i tmurnijim mjesecima? Odgovor je da, svakako da možemo. Uzimanje vitamina D putem dodataka prehrani je krucijalno. D3 Spray® i D3 Spray Kid® su jedinstveni i praktični preparati vitamina D namijenjeni za prevenciju manjka i nedostatka vitamina D kod odraslih odnosno djece. Predstavljaju oblik vitamina D koji je organizam najlakše apsorbira i iskorištava. Osiguravaju neophodne dnevne potrebe organizma za vitaminom D.  Koje količine vitamina D trebamo na dnevnoj osnovi da bismo zadovoljili svakodnevne potrebe organizma? 

– dojenčad (0-12 mjeseci) – 400 IU

– djeca i odrasli (1-70 godina) – 600 IU

– trudnice i dojilje – 600 IU

– osobe starije od 70 godina – 800 IU

D3 Spray Kid® je jedinstven preparat vitamina D za djecu u obliku spreja, namijenjen za pravilan razvoj kostiju i zuba kod novorođenčadi i djece. Zahvaljujući obliku spreja i primjeni direktno na sluznicu usne šupljine, iskorištavanje vitamina D ne zavisi od zdravstvenog stanja probavnog sistema, a olakšana je primjena kod novorođenčadi i male djece. 

D3 sprejevi jednostavno i lako se primjenjuju, ne sadrže dodatne boje, laktozu ili gluten, a pogodni su i za osobe koje imaju šećernu bolest. 

U uvjetima manjka sunčevih zraka, a dodatno i zagađenja kojim smo okruženi, D3 Spray® za odrasle i D3 Spray Kid® za djecu pomažu održati vitamin D u granicama koje su našem tijelu potrebne. Treba napomenuti da dodaci prehrani nisu zamjena za pravilnu i raznovrsnu ishranu,  zdrave prehrambene navike koje ne smijemo zaboraviti. 

Facebook komentari