Značaj vitamina D u ljudskom organizmu

Autor: Prim. Dr. Izet Hočko, pedijatar, JU DZ Kantona Sarajevo

Vitamin D je odavno poznat kao antirahitični vitamin primjenjivan kod djece u prevenciji rahitisa i kao suplement u prevenciji i terapiji osteoporoze kod odraslih. Vitamin D3 prema najnovijim istraživanjima je sve značajniji prohormon sa nekoliko aktivnih metabolita koji djeluju kao hormoni. 

U osnovi, njegovo djelovanje se ogleda prvenstveno na povećanu apsorpciju kalcija i fosfora iz crijeva te se na taj način pomaže normalno stvaranje i mineralizacija kostiju. Njegovo direktno ili indirektno djelovanje utiče i na druge organe i sisteme. Ova spoznaja se iskoristila za liječenje mnogih drugih bolesti poput psorijaze, hipoparatiroidizma, bubrežne osteodistrofije, raka dojke, prostate i debelog crijeva,  kao i u imunosupresiji kod raznih imunoloških oboljenja. Dokazano je i njegovo povoljno djelovanje i ishod kod neuroloških oboljenja i depresije, hipertenzije i kongestivne srčane slabosti, te smanjenja mišićne slabosti. Najznačajniji prirodni izvor vitamina D jeste naša koža, u kojoj nastaje iz provitamina pod djelovanjem UV sunčevih zraka. Kao provitamin može se naći u kvascu i gljivama, a bogati izvori samog vitamina jesu riblje ulje, riba, mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, naročito žumance. Nedostatak vitamina D u dječijem uzrastu izaziva rahitis, a kod odraslih osteoporozu.

Manjak vitamina D u organizmu može nastati iz tri razloga:

• nedovoljan unos vitamina D 

• smanjena apsorpcija 

• abnormalni metabolizam ili otpornosti na učinke vitamina D

Manifestacija kliničkog nedostatka vitamina D nastupa kada postoji nedovoljan unos vitamina i sa druge strane nedovoljno izlaganje suncu. Rizična grupa stanovništva u ovom dijelu su stare osobe koje su pothranjene i bez dovoljnog izlaganja suncu, zatim žene i djeca koji puno vremena provode u kućnim uslovima, bez dovoljno svjetlosti ili su prekriveni odjećom od „glave do  pete“. 

Manjak vitamina D može uzrokovati mišićne boli, mišićnu slabost i bol u kostima, u bilo kojoj životnoj dobi. U različitim periodima razvoja čovjeka djelovanje hipovitaminoze vitamina D je različito. Manjak vitamina D u trudnica uzrokuje manjak u fetusa.  Kod male djece, rahitis izaziva omekšanje cijele lubanje (craniotabes). Na opip se zatiljna i stražnji dio tjemenih kostiju doimaju poput „ping-pong“ loptice. Vrhunac incidencije rahitisa javlja se u ranom djetinjstvu. Obično se prva manifestacija rahitisa javlja u prva tri mjeseca rođenja djeteta. U nekim slučajevima sa blagom bolešću, klinički znaci nisu vidljivi, što dijagnostiku čini mnogo težom. U takvoj situaciji dijagnoza se obično uspostavlja samo u dobi od jedne do četiri godine.Rahitična dojenčad i djeca često su gruba i razdražljiva, jer ih kosti bole. Već u tom uzrastu djeteta, a pogotovu u adolescenata hodanje je bolno; u krajnjim slučajevima se razvijaju deformacije poput nogu u obliku slova O ili X. 

Dijagnoza hipovitaminoze D postavlja se prvenstveno dobro uzetom anamnezom gdje se dobijaju podaci o načinu ishrane i izlaganja suncu, kao i detaljnim fizikalnim pregledom, a dodatno se potvrđuje laboratorijskim i RTG pregledom.

Fizikalnim pregledom kod dojenčadi uzrasta tri do pet mjeseci  nalazimo kraniotabes, a koji se očituje palpacijom zatiljne kosti fenomen „ping-pong“ loptice. Ovaj nalaz nas upućuje na obavljanje dodatnih laboratorijskih pretraga u smislu isključivanja drugih oboljenja. Pored adekvatne prehrane stanovništva rizičnim grupacijama se savjetuje peroralni unos vitamina D u obliku pripravaka. 

Kako mjeriti unos vitamina D

Vitamin D3 je najbolje uzimati iz tečnog oblika (sprej), iz kojeg se najbolje resorbuje i najbolje podnosi.  Unos vitamina D može se mjeriti na dva načina: u mikrogramima (mcg) i međunarodnim jedinicama (IU). Jedan mikrogram vitamina D jednak je 40 IU vitamina D. Jedna od preporuka koja je data od strane Instituta za medicinu (IOM) iz SAD-a 2010. godine, je:

• Dojenčad 0-12 mjeseci  – 400 IU (10 mcg) 

• Djeca 1-18 godina  – 600 IU (15 mcg) 

• Odrasli do starosti 70 godina  – 600 IU (15 mcg) 

• Odrasli stariji od 70 godina  – 800 IU (20 mcg) 

• Trudnice ili dojilje  – 600 IU (15 mcg)

Facebook komentari