Znakovi da ne unosimo dovoljno proteina

Proteini su vitalni dio svake ishrane. Trebaju nam da bi tijelo proizvodilo enzime i hormone, ubrzalo oporavak, podržalo imuni sistem i omogućilo tijelu da pravi blokove za nove ćelije.

Često ste gladni – Dobri izvori proteina uključuju jaja, bjelanjke, meso (riba i piletina), whey protein i jogurt. Jelo sa dovoljnom količinom proteina nas čini sitim. Osjećaj gladi koji se pojavljuje nakon dva sata nam može biti pokazatelj da ne unosimo dovoljno proteina u ishranu.

Smanjena energija – Teški i pretrpani rasporedi kombinirani sa brigom o porodicom nas mogu značajno iscrpiti. Možete se osjećati umorno tokom dana. Odgovor na takve simptome može biti nedostatak proteina. Kao dodatak njegovim ulogama, protein pomaže u stabilizaciji šećera u krvi. Kada nam je šećer u krvi nizak, jedan od rezultata je glad. Kao posljedica, to obično vodi ka prejedanju.

Borite se sa oporavkom od vježbanja – Ako pratite plan treninga, trebali biste imati dane oporavka. Oni omogućavaju tijelu da se prilagodi novom ritmu i zacijeli moguće povrede. Unos proteina kao dio protokola pomaže u obnavljanju i popravljanju tkiva mišića.

Ne možete da izgradite mišiće – Za mnoge osobe, gradnja mišića nije nužno prioritet. Međutim, kada govorimo o generalnom zdravlju, održavanje mišićne mase jeste bitno. Protein je bitan izvor aminokiselina, koje daju sastojke za rast mišića. Tijelo izvlači amino kiseline iz životinjskih ili biljnih proteina.

Facebook komentari