Znakovi nedovoljnog unosa vitamina u ishrani

Dobro izbalansirana i raznolika ishrana ima mnogo koristi za očuvanje zdravlja. S druge strane, dijeta kojoj nedostaje vitamina može uzrokovati mnogo neugodnih simptoma. Ovi simptomi, alarm su da našem organizmu nedostaju određeni vitamini. Stoga, prepoznavanje uzroka može pomoći u prilagođavanju ishrane.

Lomljiva kosa i nokti

Mnoštvo faktora može uzrokovati krhkost kose i noktiju. Jedan od njih je manjak biotina. Biotin (vitamin B7), pomaže tijelu da pretvori hranu u energiju. Manjak biotina je veoma rijedak, ali kad se desi, lomljiva kosa i nokti su jedni od najčešćih simptoma. Ostali simptomi uključuju hroničnu mučninu, bol u mišićima, grčeve te trnce u rukama i nogama. Trudnice, pušači i osobe koje konzumiraju alkohol imaju najveći rizik za razvijanje manjka biotina. Sirova jaja mogu, također, izazvati nedostatak biotina zbog toga što ona sadrže avidin, protein koji se veže za biotin i smanjuje njegovu apsorpciju u organizmu. Hrana bogata biotinom uključuje žumanjak, ribu, meso, mlijeko, orahe, špinat, brokoli, karfiol, kvasac i banane. Osobe koje imaju problema sa kosom i noktima trebale bi razmotriti mogućnost korištenja suplemenata koji omogućuju 30 mikrograma biotina dnevno.

Čirevi i rascjepi na uglovima usana

Lezije unutar i van usta mogu biti povezane sa nedostatkom unosa određenih vitamina i minerala. Naprimjer, ulceracije na ustima često su rezultat nedostatka željeza i vitamina B. U jednoj studiji, oko 28 posto pacijenata sa čirem na ustima je imalo nedostatak tiamina (vitamin B1), riboflavina (vitamin B2) i piridoksina (vitamin B6). Hrana bogata željezom je meso, riba, zeleno povrće, orasi i žitarice. Upale na uglovima usana te krvarenje može biti uzrokovano dehidracijom.

Krvarenje desni

Ishrana sa nedostatkom vitamina C je odgovorna za krvarenje desni. Vitamin C igra bitnu ulogu u zacijeljivanju rana i imunitetu i ima osobine antioksidanta čime prevenira oštećenje ćelija. Tijelo ne proizvodi vitamin C, stoga jedini način za održavanje određenog nivoa je kroz ishranu ili suplementaciju. Konzumacija nedovoljne količine vitamina C u hrani hranu može donijeti simptome kao što su krvarenje desni, te loš kvalite zuba u smislu njihovog klimanja i u konačnici gubitka zuba.

Slab noćni vid

Ishrana koja je siromašna vitaminom A može uzrokovati probleme s vidom. Smanjen unos vitamina A je povezan sa stanjem poznatim kao noćno sljepilo koje smanjuje sposobnost vida u slaboj svjetlosti i mraku. Ako se ne liječi, to stanje može da se razvije u kseroftalmiju, stanje koje oštećuje rožnjaču i može dovesti do sljepila. Vitamin A je vitamin topiv u mastima, koja pri pretjeranoj suplementaciji, može postati toksična. Simptomi toksičnosti vitamina A mogu biti ozbiljni i uključuju mučninu, glavobolje, iritacije na koži, bol u zglobovima i kostima, a u ozbiljnijim slučajevima, čak smrt i komu.

Perut i mrlje na koži

Seboreični dermatitis je oblik poremećaja na koži koji pogađa područja za proizvodnju prirodnog ulja tijela. Perut je više lokalizirana na glavi, dok se seboreični dermatitis pojavljuje na licu, grudima i preponama. Ova stanja mogu biti uzrokovana mnogim faktorima, od loše ishrane do niskog nivoa cinka, niacina, riboflavina i pirodoksina.

Facebook komentari