Znakovi trovanja hranom

Pojedina hrana i prirodno sadrži određenu količinu bakterija. Nepravilna priprema, kuhanje i kao i neadekvatno čuvanje hrane može rezultirati razmnožavanjem bakterija u dovoljnom broju, što onda uzrokuje bolest. Paraziti, virusi, toksini i hemikalije mogu kontaminirati hranu.

Znakovi i simptomi trovanja hranom mogu varirati. Obično uključuju dijareju, mučninu, bol u abdomenu, povraćanje, dehidraciju i nekad temperaturu. Sa povećanom dehidracijom možete primjetiti i tamni urin, pojačanu žeđ i rjeđe uriniranje. Da li ćete se razboliti od konzumiranja kontamirane hrane zavisi od organizma, količine izloženosti, godina i zdravlja.

Rizične grupe ljudi su:

– Starije osobe. Kako starimo, naš imuni sistem može da ne reaguje brzo i efikasno na infektivne organizme kao što je to bilo moguće u mlađoj starosnoj dobi.

– Novorođenčad i djeca. Imuni sistem se još uvijek nije razvio.

– Osobe sa hroničnim bolestima. Imati hronično stanje kao što je dijabetes ili AIDS, primanje hemoterapije za rak, smanjuje imuni odgovor tijela na neku infekciju.

– Trudnice. Trudnoća mijenja imuni sistem koji na infekciju reaguje drugačije u “drugom stanju” što može imati posljedice i za plod i za majku.

Ako se otrujete hranom trebali biste:

– Piti što više tekućine da biste prevenirali dehidraciju. Manje doze unosa tečnosti su bolje od većih, zbog mogućnosti pojavljivanja mučnine i povraćanja.

– Pratite urinaciju. Vaš urin bi trebao biti svijetle boje i čist, dok je tamniji urin znak dehidracije. Vrtoglavica i glavobolja su još jedni od znakova.

– Izbjegavajte lijekove protiv dijareje koji djeluju na način da usporavaju prirodnu pokretljivost crijeva jer takvi lijekovi mogu usporiti eliminaciju toksina iz tijela.

– Trebali biste posjetiti doktora ako je povraćanje duže od dva dana, dijareja prisutna nekoliko dana, te imate temperaturu višu od 38.3 stepena, te bolove u stomaku.

Facebook komentari