Znate li šta je oksitocin koji nazivaju i hormon ljubavi?

Hormon oksitocin ima veoma bitnu ulogu u trudnoći, porodu i emotivnom vezivanju. Proizvodi ga hipotalamus, dio mozga koji je smješten u kraljici svih žlijezda – hipofizi. Proizvodnja ovog prirodnog hormona pospješuje kontrakcije materice tokom poroda.

Laboratorijska verzija oksitocina (pitocin) koristi se već nekoliko godina za pojačavanje kontrakcija materice tokom porođaja ili smanjenje krvarenja nakon porođaja.

Oksitocin ima značajnu ulogu i pri stimulaciji proizvodnje mlijeka nakon poroda. Studije su pokazale da oksitocin ima ulogu u uspostavljanju socijalnih veza u interpersolanim odnosima. 

Zahvaljujući anksiolitičkim svojstvima ublažava simptome anksioznosti. Normalne razine ovog hormona utiču na poboljšanje pozitivnih emocija što je značajno kod kognitivnih poremećaja i drugih poremećaja i bolesti kao što su depresija, posttraumatski stresni sindrom, autizam itd. 

Muškarci prirodno proizvode manje nivoe oksitocina od žena, što je povezano sa manje izraženim emotivnim vezivanjem nego kod nježnijeg spola.

Facebook komentari