Znate li šta je oksitocin koji nazivaju i hormonom ljubavi?

Oksitocin igra veoma bitnu ulogu u trudnoći, rođenju i emotivnom vezivanju. Najviše je poznat po ulogama za rođenje djeteta i laktaciju.

Proizvodi ga dio mozga koji se zove hipotalamus, te je smješten u hipofizi. Proizvodnja ovog prirodnog hormona u tijelu pomaže u stimulaciji maternice da pravi kontrakcije na kraju trudnoće, što nam daje signale za početak porođaja.

Laboratorijska verzija oksitocina (pitocin), se koristi već nekoliko godina za jačanje kontrakcija maternice tokom porođaja ili smanjivanje krvarenja nakon porođaja.

Oksitocin pomaže i pri stimulaciji proizvodnje mlijeka nakon rođenja. Studije su pokazale efekte oksitocina na mozak koje prikazuju njegove sposobnosti pored porođaja i laktacije. Ovaj hormon pomaže u uspostavljanju socijalnih veza i ponašanja.

Kroz anksiolitička svojstva, ublažava simptome anksioznosti. Poboljšava pozitivne emocije i socijalne sposobnosti koje olakšavaju ozbiljna kognitivna i psihijatrijska stanja, uključujući depresiju, posttraumatski sindrom i autizam.

Muškarci prirodno proizvode manje nivoe oksitocina od žena, što je povezano sa blažim emotivnim vezivanjem i predanosti nego kod nježnijeg spola.

Facebook komentari