Žudnja za hranom u trudnoći

Žudnja za određenom hranom uobičajena je tokom trudnoće. Prema istraživanjima, to se dešava kod 50 do 90 posto trudnica. Ne zna se tačan razlog zašto trudnice imaju ovu potrebu, ali može se povezati sa ubrzanim radom hormona.

Za većinu žena, žudnja počinje u prvom tromjesečju, vrhunac dostiže tokom drugog tromjesečja i smanjuje se u trećem tromjesečju.

S druge strane, postoji i averzija prema hrani. Žudnja za hranom i averzija prema hrani tokom trudnoće obično počinju u isto vrijeme. Istraživanja su pokazala da žudnja za hranom nema veze sa mučninom i povraćanjem u trudnoći, ali izbjegavanje određenih namirnica ima. Najčešće se izbjegava meso, zbog njegovog mirisa, kako sirovog, tako i kuhanog.

Žudnja za određenom hranom u trudnoći zavisi od osobe do osobe. Trudnice najčešće žude za slatkišima (sladoled i bombone), mliječnim proizvodima (sir i kiselo vrhnje), škrobnim ugljikohidratima, voćem, povrćem i  brzom hranom.

Većina stručnjaka ističe da povremeno konzumiranje hrane sa većim količinama soli, masti i ugljikohidrata nisu štetni, pogotovo ako žudnja za određenom vrstom hrane traje kratko.

Međutim, imajte na umu da nezdrava hrane koja ima visoke količine masti, šećera ili hemikalija može dovesti do pretjerane tjelesne težine, gestacijskog dijabetesa ili drugih problema koji mogu trajati duže i nakon rođenja djeteta.

Facebook komentari