Hlorofil i njegova moć: Upoznajte prednosti zelenog pigmenta

Hlorofil je pigment koji se nalazi u biljkama i povrću te im daje zelenu boju. Zadatak hlorofila je da u procesu fotosinteze biljkama obezbijedi hranjive sastojke i energiju pod utjecajem sunčeve svjetlosti. Hlorofil možemo naći u mnogom zelenom povrću, a ljudi ga koriste i kao dodatak prehrani. Potencijalne zdravstvene blagodati hlorofila uključuju sposobnost povećanja energije, pomoć kod zacjeljivanja rana i pomoć u borbi protiv određenih bolesti.

Zdravstvene prednosti

Osim što igra važnu ulogu u održavanju biljaka zdravim, hlorofil ima zdravstvene prednosti i za ljude kao prirodni izvor antioksidanata. Neke medicinske studije sugeriraju da hlorofil može pomoći u liječenju određenih kožnih stanja i kontroli tjelesnih mirisa.
Istraživanja pokazuju da lokalnom primjenom hlorofil može pomoći u zacjeljivanju rana. Lokalna upotreba hlorofila zabilježila je neke pozitivne rezultate u pilot studijama tretmana akni. Može potencijalno djelovati i kao sredstvo za usporavanje starenja kože, smanjujući znakove fotostarenja nastalog kao posljedice izlaganja sunčevoj svjetlosti.

Hlorofil je hemijski sličan hemoglobinu, proteinu u crvenim krvnim zrncima neophodnim za opskrbu tijela kisikom, ali umjesto željeza sadrži magenzij. Ako je anemija posljedica nedostatka željeza, samo hlorofil neće riješiti osnovni problem.
Pokazalo se i da hlorofil pojačava sposobnost jetre da uklanja toksine i otpad iz tijela kroz proces detoksikacije. Potencijal liječenja raka hlorofilom do sada je ispitan samo na životinjama, i ti rezultati pokazuju da hlorofil i njegovi derivati mogu donekle utjecati na sprečavanje i usporavanju rasta nekih ćelija raka.
Postoji niz drugih blagodati koje donosi konzumacija hlorofila, i to: poboljšanje probave, ublažavanje zatvora, smanjenje upale (posebno kod artritisa), usporavanje procesa starenja, povećanje energije, održavanje hormonske ravnoteže, ublažavanje fibromialgije (bolova u mišićima) i gubitak kilograma.

Izvor hlorofila


Stručnjaci i nutricionisti smatraju dobrom idejom da u svoju prehranu uvrstimo više zelenog povrća koje sadrži hlorofil. Podsjetimo se da postoji široka paleta povrća bogatog hlorofilom, uglavnom tamnozelenog lisnatog povrća koje uključuje: peršun, rukolu, morske alge, špinat, brokule, šparoge i matcha (vrsta zelenog čaja u prahu).
Ukoliko niste veliki ljubitelj pomenutog povrća, a želite u svojoj prehrani koristiti blagodati hlorofila, postoje i druge opcije poput pistacija, sjemenki konoplje, peršuna, bosiljka koje su također bogate hlorofilom. Voće poput zelenih jabuka, kivija i zelenog grožđa, također može biti izvor hlorofila.
Drugi način da se hlorofil unese u organizam je uzimanje dodatka hlorofila u obliku tableta, kapsula ili tečnih kapljica. Prehrambeni suplementi koji sadrže hlorofil su zeleni čaj, pšenična trava, spirulina, ječmena trava i plavo-zelene alge.

Mogući neželjeni efekti


Iako se općenito smatra netoksičnim, važno je napomenuti da se mogu javiti blaži neželjeni efekti povezani sa upotrebom tekućeg hlorofila. Neke od nuspojava uključuju: mučninu, gastrointestinalne grčeve, proliv, obojene (obično zelenkaste) stolice i povraćanje.
Također, trebate provjeriti sa svojim liječnikom ukoliko već uzimate određene lijekove, jer dodaci hlorofila mogu uticati na djelovanje određenih lijekova, posebno onih koji uzrokuju fotosenzibilnost (povećana osjetljivost na sunce).

Facebook komentari